0 elementer
Bestillinger før kl 14 sendes samme dag.

Vi tester både allergier og intoleranser

Du kan teste både allergener (allergener er stoffer som kan fremkalle eller utløse allergi), og matintoleranser hos oss, avhengig av hva du er interessert i å teste. I prinsippet kan vi teste alle allergener separat, men siden flere allergener kryssreagerer, så anbafaler vi at du alltid gjør en så komplett allergitest som mulig, og samtidig kombinerer dette med en matintoleranse-test for å få så mye som mulig ut av testsvarene dine.

Tester 38 allergener

Vår Komplette allergitest, tester de 38 vanligste allergenene. De har vi valgt ut av erfaring, og vet at disse 38 allergenene er de mest forekommende i Norge. De omfatter 95% av alle allergier, inkludert kryssllergier som vi nordmenn normalt har (se full oversikt her).

Vi tester blant annet for hvete, jordbær, peanøtter, kumelk, husdyr (f.eks. hund og katt), kjærnefrukter (f.eks eple), og de vanligste typer pollen, som gress og bjørk.

Høres det ut som riktig test for deg? Bestill enkelt her.

Ønsker du en utvidet test?

Vår matintoleransetest tester for en forsinket allergisk reaksjon og måler IgG. Testen inkluderer 40 av de vanligste matintoleransene i Skandinavia (se full liste her), i tillegg til de 38 allergenene som er inkludert i allergitesten.

Ved matintoleranse kan symptomer vise seg alt i fra noen timer etter inntak av matvaren, til noen dager etter. En matintoleranse er ikke det samme som en matallergi, men noen av symptomene kan være like.

Når du kombinerer vår allergitest med vår matintoleransetest, analyserer vi alt på samme blodprøve, så selv om du bestiller vår utvidete test trenger du ikke ta ekstra blod.

Vi anbefaler alltid at du tar både allergi og matintolleransetest samtidig. Bestill enkelt her.

 

Vanlige spørsmål og svar

Hvilke symptomer er vanlig ved allergi?

Allergi kan gi ulike symptomer avhengig av hvilken allergi du har. Under finner du oversikt over de vanligste symptomer ved allergi: 

 • Eksem
 • Rødhet
 • Diarré
 • Vondt i magen
 • Forstoppelse
 • Kløe
 • Tett neste
 • Astma
 • Kløe i øynene
 • Rennende øyne
 • Trøtthet
Hva er det som testes?

Å være allergisk innebærer at kroppens eget immunforsvar reagerer mot visse enmer. Du kan få ulike reaksjoner og allergien kan utvikle seg både i ung alder og senere i livet. Gjennom vår allergitest kan du finne ut av hva du er allergisk mot.

Med en enkel blodprøve måler vi forekomst av IgE-antistoffer. Testen måler mengden antostoffer i blodet og er kvantitativ. Du utsettes ikke for noen allergener under testingen.

For en klinisk allergidiagnose kreves det at en lege foretar en helhetlig vurdering: din sykdomshistorie, resultatet på allergitesten samt forekomst av kliniske symptomer ved eksponering av det man er allergisk mot.

 

Må jeg innta/ eksponeres for det emnet jeg tester for?

Uansett om du tar allergi- eller matintoleransetesten, bør du ha blitt eksponert eller inntatt emnet du testes mot i løpet av de tre siste månedene. Om du har unngått enmet en lengre periode er det mulig at det ikke vil gi utslag på testen.

Hva er kryssallergi?

Kryssallergi betyr at en allergisk reaksjon mot et stoff utløses, for eksempel en matvare, fordi du har en underliggende allergi som for eksempel pollenallergi. Det finnes flere ulike typer kryssallergier, men pollen-mat kryssallergi er mest utbredt og er den vanligste formen for matallergi blandt den norske voksne befolkning. Årsaken til kryssallergi er at enkelte proteiner i f.eks. pollen ligner på proteiner i maten, sånn at immunforsvaret vårt leser av proteinene fra maten feil, og tror at det er pollen. Dette kan da gi allergi mot maten. Kryssallergi er svært sjelden alvorlig, men kan oppleves ubehagelig. Det er gjerne de som er hardest rammet av pollenallergi som er mest utsatt for å få kryssallergier.  Les mer om kryssallergi her.

Hva er forskjellen på allergi og overfølsomhet?

Allergi og overfølsomhet er ikke det samme. Ved allergi reagerer kroppens immunforsvar på naturlige stoffer som omgir oss i hverdagen. Disse stoffene kalles allergener, og kroppen reagerer med å produsere antistoffer. Ved overfølsomhet er ikke immunsystemet involvert, men man kjenner gjerne på de samme symptomene, som kan gjøre det vanskelig å skille disse to. Et eksempel på overfølsomhet er laktoseintoleranse, som innebærer at enzymene i tarmen ikke klarer å bryte ned melkesukker. Sukkeret blir da igjen i tarmen og fører til diaré.

Overfølsomhet kan komme av flere ulike årsaker, og de som rammes av overfølsomhetsreaksjoner har særlig ømfintlige slimhinner som reagerer på små mengder av stoffer som de fleste andre tåler.

Les mer om intoleranse, allergi og matallergi her.

Betyr det at jeg har allergi dersom jeg får utslag på testen?

En allergitest kan gi utslag selv om du ikke opplever noen symptomer. Dvs, en forhøyet IgE alene er ikke nok til å sette diagnosen allergi. 

Personen som testes kan også ha overfølsomhet mot en matvare, og da vil ikke prøvene vise dette. 

En endelig allergidiagnose skal baseres på din sykdomshistorie, dine symptomer og en allergitest. Man kan også ha symptomer uten at dette vises på en klinisk test, og omvendt; at testen viser overfølsomhet uten kliniske symptomer. 

Hva gjør jeg med resultatet?

Unngå mat som forårsaker den allergiske reaksjonen. 

Alle trenger variert og næringsrik mat for å vokse og føle seg bra og opplagt. Derfor skal du ikke slutte å spise en matvare bare for sikkerhets skyld, kun om du faktisk har allergi mot den. 

 

Hvor gjøres testene, og er de pålitelige?

Vi samarbeider med et tysk sertifisert laboratorium med lang erfaring, og som brukes av leger i hele Europa. Vår samarbeidslabb er sertifisert i henhold til EN ISO 13485 og ISO 9001.

Allergitest Matintoleranstest
Bjørk (pollen) Laks
Hasselnøtt (pollen) Torsk
Oliven (pollen) Sild
Sypress (pollen) Reke
Ask (pollen) Blåskjell
Timotei gress (pollen) Svinekjøtt
Rug (pollen) Storfekjøtt
Bermuda gress (pollen) Kylling
Bahia gress (pollen) Hvete
Malurt ambrosia (pollen) Rug
Gråbo (pollen) Havre
Smalkjempe (pollen) Mais
Katt Ris
Hest Bokvete
Hund Amarant
Støvmidd Gulrot
Kakerlakk Selleri
Mugg Kål
Eggehvite Hvitløk
Kumelk Løk
Torsk Grønne erter
Laks Grønne bønner
Kreps Soya
Reke Peanøtt
Kjøtt (svin, storfe, kylling, lam) Tomat
Hvete Agurk
Ris Potet
Soya Sennep
Potet Eggehvite
Peanøtt Eggeplome
Hasselnøtt Kumelk
Mandel Geitemelk
Tomat Sauemelk
Gulrot Appelsin
Appelsin Banan
Jordbær Epple
Eple Kiwi
Fersken Hasselnøtt
  Valnøtt
  Mandel
 • Akkurat nå allergitest

  Komplett allergitest

  999.00 kr
 • Akkurat nå

  Allergitest + Matintoleransetest

  1 599.00 kr

Akkurat nå får du allergitest til kampanjepris -30% rabatt!

X